Morušovníky jsou dávno zapomenuté stromy, které dříve nechyběly u žádného stavení, kdy pod nimi ve stínu sedávaly na lavičce babičky a vyprávěly dětem, jež řádily na houpačkách zavěšených na stromě, báječné české pohádky. Koruny byly plné sladkých plodů a děti s umazanými pusinkami od slaďoučkých moruší pobíhaly po dvorku. Navíc byly plody i pochoutkou pro drůbež, která se popelila ve stínu těchto užitečných stromů. Bohužel užitkově okrasné stromky časem vymizely a nahradily je nové a modernější, někdy i exotické druhy. Máte-li možnost, pomáhejte s obnovou starých odrůd a vysaďte na své zahradě moruši. V létě se budete těšit z jejích sladkých plodů, jejichž chuť se plně rozvine na jazyku a připomene vám třeba i dálky spojené s historií tohoto stromu.
Listy se živil bourec morušový, jenž je zdrojem přírodního hedvábí. A třeba ucítíte i hedvábnou chuť těchto plodů. Dobře se jim v naších podmínkách daří. Podle nalezišť semínek byla jejich existence prokázána na našem území již ve středověku!
Nemáte-li zahradu, jednoduše si sušenou moruši Nakliceno.cz kupte v obchůdku se zdravou výživou a nejlépe v bio kvalitě. V současné době se dováží z Turecka, kde se pěstují podle přísných pravidel ekologického zemědělství. Plody svým tvarem připomínají naši ostružinu, jsou velmi sladké a jejich chuď je místy nedefinovatelná, ale zůstává stále lahodnou. Musíte ji vyzkoušet. Někdo ji nemusí, jiný si život bez moruše nedovede představit. Lze ji vychutnávat jen tak, nebo ve směsi s oříšky anebo ji přidat do sladkých kaší, smoothie, ozvláštnit jimi bílý jogurt.
Vyzkoušet ji můžete při pečení anebo přidávat i do dezertů. Obsahuje jen přírodní cukry, vlákninu, bílkoviny, minerály a vitamíny K a C. Dobrá zpráva je, že neobsahuje žádný tuk. Údajně prospívají ledvinám, pomáhají při nekvalitním spánku, snižují cholesterol a bojují i proti únavě.