Pokud máte to štěstí a v blízkosti vašeho bydliště stojí pekařství, víte, o čem je řeč. I když nemáte zrovna času nazbyt, vůně, která se line z jeho otevřených dveří, vás vždycky přitáhne dovnitř. A je jenom na vás, kterou z těch dobrot si odnesete k zítřejší snídani.
když tu všechno tak voní?
Po dlouholetých zkušenostech, pravidelného zákazníka místního pekařství, vám chci poradit. Hned při vstupu do provozovny se soustřeďte na zboží, pro které jste přišli a nenechte se zmámit. Jinak budete procházet mezi pulty s čerstvě upečeným, vonícím pečivem, dlouhý čas. A odcházet obtěžkáni plnými taškami dobrot, které při nejlepší vůli nemůžete spotřebovat.
Další dobře míněná rada zní: na nákup sebou raději neberte děti. Jejich zaujetí pro sladkou sekci pekařství může nákup nejen časově protáhnout, ale také prodražit. Nabídka jimi tolik oblíbených dozlatova usmažených koblih, lákavě nazdobených muffin pěti druhy náplní, nadýchaných koláčků, jakoby vytažených z babiččiny trouby, křehkých croissantů, které vždy tak příjemně překvapí čokoládovou chutí. Kolem pultu se zákusky by už děti musely projít se zavřenýma očima. Každodenní nabídka čerstvě upečených zákusků zaujme vždy nejvíce. Klasické větrníky, věnečky, kremrole, špičky, řezy, rolády. A to je jenom začátek pokušení… Indiánek krémový s tmavou polevou, plněná listová trubička, jahodový řez, trubička s pařížskou šlehačkou, mocca řez, laskonka kokosová, medovník. A to ještě zdaleka nejsme na konci pultu.
Jediná možnost, jak si pochutnat na čerstvě upečeném pečivu, a přitom nepodlehnout při nákupu všem sladkým svodům, je připravený lísteček v kapse. S nákupním seznamem. Pokud si chcete udělat opravdu sváteční rodinnou snídani, zajděte do pekařství pro domácí vánočku. Tu podle chuti potřete máslem či marmeládou. A určitě doplňte hrníčkem mléka, kakaa, nebo oblíbenou zrnkovou kávou.